Használt autó vásárláshoz tanácsok

Ha autóvásárlásra adjuk a fejünket, sok kritériumot kell figyelembe vennünk. Főleg ha nem új autót vásárolunk. Az eladók a haszon érdekében akár illegális módszerekhez is folyamodhatnak, elhitetve velünk, hogy álmaink autóját potom áron kínálják. Az ilyen “sikeres üzletek” elkerülésére az egyik legbiztosabb módszer az állapotfelmérés, melynek során megállapítjuk az autó hibáit és azok szakszerű – rosszabb esetben szakszerűtlen – javítását.

Az állapotfelmérést első lépése a szemrevételezés: milyen külső sérülések keletkeztek az autón, majd megvizsgáljuk az esetleges víz és olajfolyásokat.

A következő lépésben megemeljük az autót, a futómű vizsgálatához. Átmozgatjuk a futómű csukló, forgó alkatrészeit, ellenőrizzük a gumik és a csapágyak állapotát.

Fékméréssel folytatjuk az autó állapotfelmérését. Ehhez egy speciális diagnosztikai eszközt, a fékpadot használjuk. Megmérjük a fékrendszer hatásfokát, a lengéscsillapító állapotát, valamint a fékolaj víztartalmát. Ezek után következhet a jármű motorjának diagnosztizálása. Korszerűbb autók esetében a központi egység kiolvasása is értékes info lehet, mert tájékoztatást kapunk az esetlegesen eltárolt hibákat illetően. Fontos lehet ellenőrizni a blokkolásgátlót (ABS), a légzsákot, az öv feszítőt, minden elektronika eszközt.

Az állapotfelmérés elvégzéséről, és annak eredményéről részletes dokumentációt adunk át ügyfeleinknek.

További hasznos és aktuális cikk a témában: http://www.vezess.hu/magazin/2016/02/17/a-hasznaltauto-vasarlas-alapveto-tanacsai-2016-ban/