Motortér átvizsgálása

Jó, ha tavasszal egy általános átvizsgálást végzünk az autónkon. A Mercedes és márkafüggetlen autószervizünkben is az egyik legfontosabb része a motortér. Nézzük mit érdemes tudni a motortér átvizsgálásáról:

  •  Sokat segít ha még meg van az autó kezelési útmutatója. Ez alapján a motortérben csavarjuk le az összes kupakot és fedelet, amit az útmutató megenged. Fontos, hogy ezt csak hideg motornál tegyük.
  •  Nézzük meg, hogy a megjelölt szinten áll-e a hűtőfolyadék, és húzzuk ki a helyéről a nívópálcát is. Gondoskodjunk róla, hogy megfelelő mennyiségű olaj legyen a motorban, ha szükséges töltsünk utána. Ha a túl sokat kell utánatölteni, vagy a kenőanyag színe már közelebb áll a feketéhez, mint az aranyhoz, jelentkezzünk be egy autószervizbe, mert olajcserére biztosan szükségünk lesz.
  • Érdemes megnézni, milyen állapotban van a légszűrő, szükség esetén poroljuk ki, vagy még inkább szerezzünk be egy újat. Ezen nem túl költséges alkatrésznek fontos szerepe van a motor megfelelő lélegeztetésében, hisz a levegőben lévő szennyeződéseket szűri, ami a menetteljesítményekre és a fogyasztásra is hatással van.
  • A legtöbb fékolajmérővel rendelkező szerviz ingyenes szolgáltatása a fékolajmérés, érdemes megméretni, mert a rossz érték a fék levegősödést jelzi előre. Vizsgáljuk meg, hogy mennyire kopottak a fékbetétek, milyen a féktárcsa állapota. Kipörgésgátlóval szerelt autóknál csúszós úton a rendszer fékezéssel őrzi meg a tapadást, ezért a hajtott kerekek fékbetétjére különösen is oda kell figyelni. Ellenőrizzük a kéziféket is, sok balesettől óvhatjuk meg a családot. Ha lóg, ha felül fog- lehet akár a törött rögzítő patent miatt, melynél a csere olcsóbb, mint a leszakad a komplett bowdent.
  • A mai autók motortere általában alulról burkolt, de a hideg és az esetleges mechanikai behatások miatt leeshet néhány rögzítő csavar, patent. Ezekre is érdemes egy pillantást vetni, hiszen a leszakadt panel drágább, mint pár csavar, ami bármilyen behatástól védi autónk motorját.
  • A motortérben a gumicsövek állapotára is oda kell figyelni, nem árt egy kis ápolóanyaggal lefújni őket. Amelyik repedezett, azt érdemes cseréltetni, nehogy a nyári kánikulában az autópályán araszolva durranjon el valamelyik hűtéscső. Amennyiben a tél folyamán alkalmaztunk a hűtő előtt takarólapot, azt mindenképpen távolítsuk el most, ha eddig elfelejtettük volna, hogy a hűtő már teljes kapacitással működhessen.