Használt autó vásárláshoz tanácsok

Ha autóvásárlásra adjuk a fejünket, sok kritériumot kell figyelembe vennünk. Főleg ha nem új autót vásárolunk. Az eladók a haszon érdekében akár illegális módszerekhez is folyamodhatnak, elhitetve velünk, hogy álmaink autóját potom áron kínálják. Az ilyen “sikeres üzletek” elkerülésére az egyik legbiztosabb módszer az állapotfelmérés, melynek során megállapítjuk az autó hibáit és azok szakszerű – rosszabb esetben szakszerűtlen – javítását.

Az állapotfelmérést első lépése a szemrevételezés: milyen külső sérülések keletkeztek az autón, majd megvizsgáljuk az esetleges víz és olajfolyásokat.

A következő lépésben megemeljük az autót, a futómű vizsgálatához. Átmozgatjuk a futómű csukló, forgó alkatrészeit, ellenőrizzük a gumik és a csapágyak állapotát.

Fékméréssel folytatjuk az autó állapotfelmérését. Ehhez egy speciális diagnosztikai eszközt, a fékpadot használjuk. Megmérjük a fékrendszer hatásfokát, a lengéscsillapító állapotát, valamint a fékolaj víztartalmát. Ezek után következhet a jármű motorjának diagnosztizálása. Korszerűbb autók esetében a központi egység kiolvasása is értékes info lehet, mert tájékoztatást kapunk az esetlegesen eltárolt hibákat illetően. Fontos lehet ellenőrizni a blokkolásgátlót (ABS), a légzsákot, az öv feszítőt, minden elektronika eszközt.

Az állapotfelmérés elvégzéséről, és annak eredményéről részletes dokumentációt adunk át ügyfeleinknek.

További hasznos és aktuális cikk a témában: http://www.vezess.hu/magazin/2016/02/17/a-hasznaltauto-vasarlas-alapveto-tanacsai-2016-ban/

Autódiagnosztika

Az autó műszerfalának közepén helyezkednek el a sárga vagy piros hibajelző lámpák szembetűnően. Ha ezt a jelzést látja folyamatosan villogni, vagy ami még rosszabb, folyamatosan világítani, ez azt jelzi, hogy valami nem megfelelően működik az autóban.

Az ilyen hibák orvoslásához a korszerű autószervizes gyakorlatban a feltárás szakaszában jóval gyorsabb a hiba megállapítása hibakód olvasóval vagy autódiagnosztikai műszerrel, mint hagyományos módszerrel. Ezekkel a speciális műszerekkel gyorsan és eredményesen tudjuk a hibákat kiolvasni és utána javítani, nincs többé találgatás, csökken az idő, amit Ön az autója nélkül tölt.

 

Karbantartása az autónak

Minden autógyártó (így a Mercedes is!) meghatározott időközönként előírja / javasolja a jármű karbantartását. Ez a ciklus legtöbbször évente egyszer, vagy 7,500 – 30,000km megtétele után esedékes attól függően, hogy a kocsi mennyit fut egy évben, illetve hogy a gyártó mit határozott meg az adott típusra. Sok esetben maga az autó is jelzi a műszerfalon, hogy ideje van a felülvizsgálatnak, ilyenkor gyújtás ráadásakor, vagy indítás után hangjelzés hallható vagy piktogram-jelzés látható a műszerfalon. Egyre több típus fedélzeti menürendszerében ki is kereshető a még megtehető útszakasz és hátralévő idő. Nagyon fontos információ, hogy a szájhagyomány útján terjedő legendákkal ellentétben az autók nem állnak meg a ciklus lejárta esetén, csak negatív előjellel számolni kezdik a túlfutást, valamint állandó visszajelzéssel figyelmeztetik a sofőrt.
Az időszakos karbantartás a legfontosabb esemény az autó életében. Általában motorolaj csere valamint egy teljes átvizsgálás jellemzi. Az átvizsgálásról jegyzőkönyv készül, melyből az autó aktuális műszaki állapota látható. A jegyzőkönyv tartalmából nagyjából egy évre előre kivetíthetőek az esetlegesen javításra szoruló fődarabok, láthatóak a költségek. Az autó így egy átlátható állapotú és költségű munkaeszköz lesz, nem pedig ismeretlen problémahalmaz.
Készséggel állunk rendelkezésére autója időszakos karbantartásának elvégzésében!

Motortér átvizsgálása

Jó, ha tavasszal egy általános átvizsgálást végzünk az autónkon. A Mercedes és márkafüggetlen autószervizünkben is az egyik legfontosabb része a motortér. Nézzük mit érdemes tudni a motortér átvizsgálásáról:

  •  Sokat segít ha még meg van az autó kezelési útmutatója. Ez alapján a motortérben csavarjuk le az összes kupakot és fedelet, amit az útmutató megenged. Fontos, hogy ezt csak hideg motornál tegyük.
  •  Nézzük meg, hogy a megjelölt szinten áll-e a hűtőfolyadék, és húzzuk ki a helyéről a nívópálcát is. Gondoskodjunk róla, hogy megfelelő mennyiségű olaj legyen a motorban, ha szükséges töltsünk utána. Ha a túl sokat kell utánatölteni, vagy a kenőanyag színe már közelebb áll a feketéhez, mint az aranyhoz, jelentkezzünk be egy autószervizbe, mert olajcserére biztosan szükségünk lesz.
  • Érdemes megnézni, milyen állapotban van a légszűrő, szükség esetén poroljuk ki, vagy még inkább szerezzünk be egy újat. Ezen nem túl költséges alkatrésznek fontos szerepe van a motor megfelelő lélegeztetésében, hisz a levegőben lévő szennyeződéseket szűri, ami a menetteljesítményekre és a fogyasztásra is hatással van.
  • A legtöbb fékolajmérővel rendelkező szerviz ingyenes szolgáltatása a fékolajmérés, érdemes megméretni, mert a rossz érték a fék levegősödést jelzi előre. Vizsgáljuk meg, hogy mennyire kopottak a fékbetétek, milyen a féktárcsa állapota. Kipörgésgátlóval szerelt autóknál csúszós úton a rendszer fékezéssel őrzi meg a tapadást, ezért a hajtott kerekek fékbetétjére különösen is oda kell figyelni. Ellenőrizzük a kéziféket is, sok balesettől óvhatjuk meg a családot. Ha lóg, ha felül fog- lehet akár a törött rögzítő patent miatt, melynél a csere olcsóbb, mint a leszakad a komplett bowdent.
  • A mai autók motortere általában alulról burkolt, de a hideg és az esetleges mechanikai behatások miatt leeshet néhány rögzítő csavar, patent. Ezekre is érdemes egy pillantást vetni, hiszen a leszakadt panel drágább, mint pár csavar, ami bármilyen behatástól védi autónk motorját.
  • A motortérben a gumicsövek állapotára is oda kell figyelni, nem árt egy kis ápolóanyaggal lefújni őket. Amelyik repedezett, azt érdemes cseréltetni, nehogy a nyári kánikulában az autópályán araszolva durranjon el valamelyik hűtéscső. Amennyiben a tél folyamán alkalmaztunk a hűtő előtt takarólapot, azt mindenképpen távolítsuk el most, ha eddig elfelejtettük volna, hogy a hűtő már teljes kapacitással működhessen.

FÉK, A BIZTONSÁG KULCSA

A fékrendszer a gépkocsi legfontosabb biztonsági berendezése. Ezért különösen ügyelni kell a fékrendszerben működő alkatrészek állapotára és minőségére. Szervizeinkben minden fékrendszerrel kapcsolatos beavatkozást követően műszeres fékellenőrzést végzünk. Legtöbbször az úgynevezett kopó alkatrészeket kell cserélni, a betétet, pofát, tárcsát és a dobot.

Ellenőrizzük, hogy mennyire kopottak a fékbetétek, milyen a féktárcsa, stb. Hogy megfelelő-e a fékfolyadék szintje (a minimum és a maximum jelzések között van).
Évente ellenőriztesse a folyadék forráspontját, fékfolyadékcsere pedig általában 2 évente esedékes (a fékfolyadék forráspontja nem süllyedhet 160 °C alá). Javasoljuk, hogy rendszeresen ellenőriztesse a fékfolyadékot, és szükség esetén cseréltesse ki. Szervizünk az ellenőrzést díjtalanul végzi.